demircelik.com.tr ile Röportaj
Mart 2017
Türkiye'nin Demir Çelik Portalı www.demircelik.com.tr ile Röportaj
Hızlı prototiplemede uzman çözümler: NOVİMOD
09 Mart 2017 Perşembe 11:28
Hızlı prototiplemede uzman çözümler: NOVİMOD
Otomotiv sektöründen endüstrinin tüm alanlarına, ihtiyaçlara yönelik; tasarım, prototipleme ve ön seri üretim desteği veren Novimod Hızlı İmalat Teknolojileri Kurucusu Muhsin Arabacı ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Muhsin Bey, sorularımıza geçmeden önce bize kendiniz ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
Novimod Hızlı İmalat Teknolojileri Kurucusuyum. 2011 yılında Gebze - Kocaeli’nde kurulan Novimod, firmaların Ar - Ge & Ür - Ge bölümlerinde tasarlanan modellerin üretim aşamasındaki tasarım doğrulama problemlerine çözümler sunuyor. Üç boyutlu yazıcı imalatı ve satış destek hizmeti veriyoruz. Bunun yanında silikon kalıp vacuum casting sistemlerinin rim (reaction injection moulding) teknolojilerinin imalatını kendi bünyemizde yapıyoruz. Aynı zamanda üretmiş olduğumuz prototiplerin üzerindeki astar, macun, boya uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Firmamız Türk sanayisine bilimsel öğrenme yöntemleri arasında yer alan deneme - yanılma çalışmalarındaki ihtiyaçlara da cevap veriyor.
Novimod ağırlıklı olarak hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
Otomotiv, savunma sanayi, beyaz eşya, elektronik vb. aslında genele baktığınızda hemen hemen bütün sektörlerde faaliyet gösteriyoruz.
Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Ford Otosan, Beno Plastik, Mako Magneti Mareli, Altınay Havacılık vb. birçok firmayla çalışıyoruz. Sadece otomotiv sektörüyle kendimizi sınırlandırmıyoruz. Otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi vb. birçok sektöre hizmet veriyoruz. Aynı zamanda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin her sene düenlemiş olduğu yarışmalardaki prototip çalışmaları da biz gerçekleştiriyoruz. Birçok projemiz yine onların bünyesinde sergilendi.
Firmanız tasarım yazılımları konusunda müşterilerine neler sunuyor?
Üretim yapan firmalara teknik destek sağlıyoruz. Örneğin, müşteri bir modeli bilgisayar ortamında çiziyor ve tam fonksiyonlu bir şekilde; çalışır ve elle tutulur halde görmek istiyor. Biz de müşterinin istemiş olduğu özellikte ürün olarak destek veriyoruz.
İleriye dönük proje ve yatırımlarınız, yurtiçi ve yurtdışında içinde yer aldığınız projelerden bahseder misiniz?
Firmamızı bir üst seviyeye taşımak için farklı yatırımlarımız olacak. Önümüzdeki sene yatırımlarla kapasitemizi arttırmak istiyoruz. Kendi bünyemizde olmayan teknolojileri bünyemize kazandırmak istiyoruz. Yurtdışı fuarlarına katılmayı düşünüyoruz. 2018’de SANTEK ve MAKTEK Fuarı’na katılmayı düşünüyoruz. 2016 yılında elimizden geldiği kadarıyla fuarlarda yer aldık. 2017 yılında ise belirlediğimiz, bize fayda sağlayacak fuarlara katılmayı tercih etmek istiyoruz.
Yazılım sektöründeki genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Sizce dünya ile kıyasladığımızda Türkiye yazılım konusunda ne durumda?
Hizmet verdiğimiz sektör dünya çapında gerçekten gelişmiş bir sektördür. Türkiye bazında değerlendirildiğinde ise, evet gelişmeye başladı fakat bu tarz işleri yaptıracak firmalar maalesef konuya çok fazla hâkim değiller. Biz de müşteri ziyaretlerinde bulunarak, fuarlara katılarak kendi bünyelerinde bu hizmeti alıp, nasıl fayda sağlayacaklarını müşterilerimize anlatmaya çalışıyoruz. Doğru kişilere ulaştığımızı zannediyoruz ama yeri geldiğinde doğru dediğimiz kişilere ulaşamadığımızı görüyoruz.
Pazar payınızı arttırmak adına yapmış olduğunuz çalışmalar neler? Katıldığınız veya katılmayı düşündüğünüz fuarlar hangileri?
Dışa bağımlılığımızı minimum düzeye indirmeye çalışıyoruz. Bunu da kendi içimizde gerçekleştirdiğimiz makina yatırımlarıyla sağlıyoruz.
Doğru yazılım çözümlerinin konumlandırılması ve avantajları konusunda müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetler neler?
Hizmet verdiğimiz hızlı prototipleme işinde, müşterilerin istemiş olduğu ürünleri ne kadar sağlam ve düzgün bir şekilde gönderirseniz, o kadar piyasada kalıcı olursunuz. Müşterilerin bizden istediği ürünlerin özelliklerini sağlayabilecek şekilde ihracatlar yapıyoruz. Örneğin, müşterimiz bizden ürünle ilgili yanmazlık testi istiyor. Bizde gerekirse yurtdışından tedarik ederek müşterilerimizin istediğini gerçekleştiriyoruz. Müşteri odaklı hizmet sağlıyoruz ve bu yüzden de müşterilerimiz tarafından tercih ediliyoruz. Güzel işler başardığımızı da düşünüyoruz.
Piyasada adil bir rekabet ortamı olduğunu düşünüyor musunuz?
Sektörlerin genel duruma bakıldığında adil bir rekabet ortamı olduğunu düşünmüyorum ama biz sektörümüzde daha adil bir şekilde ilerliyoruz. Sektörümüzde zaten çok fazla firma mevcut değil. Herkes üç boyutlu yazıcı yapıp dışarıya çıkıyor. Firma olarak biz daha çok işin mutfağındayız. Fakat biz endüstriyel bazda üretim yaptığımız ve bu konuda da doğru firmalara odaklandığımız için bu yönde çok fazla bir kaybımız olmuyor.
2016 yılı, yaşanan birtakım olumsuzluklardan dolayı piyasalar açısından durgun bir yıl oldu. 2017 yılında sizce piyasalar nasıl bir yol izleyecek?
2016 yılı ne çok iyi ne de çok kötü bir yıl oldu. Yaşanan birtakım olumsuzluklar oldu. Doğal olarak sektörümüzü de etkiledi. Genel duruma baktığımızda ortalamanın üstünde bir sene oldu. 2017 yılı hepimiz için inşallah güzel bir sene olur.
Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı’nı firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Fuarın firmanız açısından önemi nedir?
Biz daha önce SANTEK Fuarı’nda yerimizi aldık. Oradaki arkadaşlar bizi bu fuara yönlendirdiler. Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı’nın geçmişini inceledik ve çok hareketli ve yoğun geçen bir fuar olduğunu gördük. Bu seneki fuarda yerimizi almak istedik. Fuarda, ülkemizde yaşanan olumsuzluklar dolayısıyla bir durgunluk vardı fakat güzel geri dönüşler alacağımızı düşünüyoruz. Kendi bünyemizde vermiş olduğumuz hizmetlerin; doğru kişilere ulaşmasını ve bizleri çok fazla Çin’le kıyaslamamalarını istiyoruz. Çünkü Uzakdoğu ürünleri nedeniyle birçok müşteri kaybımız oldu. Yerli imalatçılara daha çok destek verilmesini istiyoruz.
Kaynak: http://www.demircelik.com.tr/-1-9190-hizli-prototiplemede-uzman-cozumler-novimod.html