top of page

3D BASKI HİZMETLERİ

3D baskı teknolojisinin seçimi, üretilecek ürüne, ürünün tasarımına, kullanılması gereken malzemeye ve ürünün teknik detaylarına bağlıdır.

3D Baskı Teknolojileri

3D Baskı Teknolojileri Türleri;

 

FDM (Fused Deposition Modelling), SLS (Selective Laser Sintering), Polyjet, Voxeljet ve DMLS (Direct Metal Laser Sintering) 3D baskı teknolojileridir. En yaygın kullanılan 3 boyutlu yazıcı teknolojisi FDM’dir. Bu teknolojiler ile plastik ve metal parça üretmek mümkündür. Malzemeler bazılarında filament olarak bazılarında ise toz olarak kullanılır. 3D Baskı teknolojilerinin çalışma prensipleri de birbirinden farklıdır. Basit olarak x, y ve z eksenlerinde hareket eden üretim tablasında katman katman parçanın üretilmesi olarak, 3d yazıcıların çalışma prensibini açıklayabiliriz. 3 boyutlu yazıcılardan ya da 3D printerlardan doğru çıktıyı almak için muhakkak bir teknoloji danışmanı ile konuşulmalıdır. Uygun olan 3D baskı teknolojisi seçilmezse, parçanız kırılabilir ya da ölçüleri doğru çıkmayabilir. Bu durum, sizin için çok daha maliyetli ve çok daha zaman alacak bir üretime sebep olabilir.

Uygulama Alanları Arasında;

Tasarımı görselleştirme, kalıp çıkarma ve prototipleme yer alır. Arkeoloji için antik ve değerli yapıların kopyalanması işleminde de 3 boyutlu baskı ve 3D tarama teknolojisi kullanılır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte özellikle üretim sektöründe 3D baskı yöntemi kullanılarak üretimlerin daha hızlı ve verimli olması sağlanır.

FDM Teknolojisi :

FDM (fused deposition modeling) olarak adlandırılmaktadır. FDM teknolojisinde şerit halindeki plastik hammadde ekstrüzyon kafasına motor yardımı ile iletilir. Burada malzeme ısıtılarak eriyik hale gelir. Ekstrüzyon kafası eriyik malzemeyi boş bir tablaya akıtarak parçayı oluşturacak ilk katmanı akıtır. Her katmanda tabla bir adım aşağıya iner ve böylece parça katman  katman üretimi gerçekleşir.

FDM teknolojisi kullanılırken öncelikle CAD  model oluşturulur, daha sonra STL  ara yüzüne aktarılır. Çeşitli ABS ve PLA malzemeler kullanılarak makaraya sarılı teller yaklaşık olarak 1.78 mm çapındadır. FDM teknolojisinde parça üretimi ABS ana malzeme ve ana malzeme inşasında kullanılan nesneyi yazdırılırken desteklemek için bir iskele görevi gören bir destek malzemesi kullanırlar.

Bir nesne FDM yazıcıdan çıktığında, destek malzemeleri, nesneyi bir suya batırmak suretiyle ya da termoplastik destekler durumunda, destek malzemesini elle kopartarak çıkarılır. FDM teknolojisi ile üretilen modellerin yüzeylerine astar macun boya uygulamaları yapılabilir.

Malzeme ve kullanım alanları :

•      Abs
•      Pla
•      Flex
•      Nylon
•      Karbon Fiber
Mimari, Maket, Eğitim Vb.
SLS Teknolojisi :

Isıtarak toz bağlama teknolojisi, lazerli sintenleme olarak adlandırılmaktadır. Lazer ışını ile ısıtılması ve birbirine kaynaşa bilen toz taneciklerini yapıyı oluşturan malzemedir. CAD yazılımı ile önceden belirlenmiş bölgeler lazer ışını ile taranır, lazer ışınının yüzeye çarptığı noktalarda meydana gelen sıcaklık, toz taneciklerinin ısınmasına ve kısmen eriyerek yani sinterlenerek birbirine kaynamasına neden olur. Bu teknolojide destek malzemesi kullanılmaz.

 

SLS’nin en büyük avantajı destek malzeme gerekmeden yan yana ve üst üste yerleştirilerek üretim yapılabilmesidir. Menteşe, klips, tırnak gibi hareketli çalışan prototip parçaların üretiminde kullanılır. SLS’ teknolojisinde ağırlık olarak Polyamid ve türevi malzemeler kullanılmaktadır.

Malzeme ve kullanım alanları :

  • Polyamid ( PA 2200 )

  • Nylon

Endüstri, Otomotiv, Havacılık Vb.
Sağlam, Darbeye ve Yüksel sıcaklığa dayanıklı prototip

POLYJET Teknolojisi :

Püskürterek harç yığma teknolojisi POLYJET olarak adlandırılmaktadır. Bu teknolojide oda sıcaklığında sıvı halde bulunan foto polimer reçine 8 adet enjeksiyon kafası üzerindeki 16 mikron çapındaki 1536 memeden bir tepsinin üzerine malzeme püskürterek katman oluşturur, püskürtülen reçine UV  yardımı ile dondurularak katılaşır.Her katmanda tepsi bir adım aşağı iner katman katman inşa edilir.

Destek malzemesi ana malzeme ile birlikte püskürtülür, üretim sonunda destek malzeme mekanik yöntemlerle parçadan ayrıştırılır ve model elde edilir.

Malzeme ve kullanım alanları :

Hammaddesi FotoPolimer Reçine
Endüstri, Mimari, Maket, Medikal Vb.
Model yapısına göre esneklik, Görsellik ve Dayanıklılık

SLA Teknolojisi :

Tarayarak ışıkla kür teknolojisi, SLA (Stereolithoraphy) olarak adlandırılmaktadır. Bu teknolojide oda sıcaklığında sıvı halde bulunan foto polimer reçine tabakasının noktasal bir UV lazer ışını vasıtasıyla belirli bölgelerin kürleştirilmesi prensibine dayanır.

Bilgisayar destekli üretim CAD yazılımı ile hareket eden lazer ışını reçine tabakası üzerinde parça geometrisini tarayarak katmanları oluşturur. Katmanlar tamamlandıktan sonra parça reçine havuzundan çıkarılır, parça oluşurken destek görevi gören yapı parçadan mekanik olarak ayrıştırılır. Malzeme çeşidine göre ilave külleştirme  gerekirse buda UV banyosu yardımıyla yapılır.

Malzeme ve kullanım alanları :

Hammaddesi FotoPolimer Reçine
Kuyumculuk, Dental, Mimari, Medikal Vb.
Model yapısına göre esneklik, Görsellik ve Dayanıklılık

SLM Teknolojisi :

SLM (Selective Laser Melting) Lazerle Seçmeli Eritme anlamına gelmektedir. Lazer ışınıyla tablasında  bulunan metal tozlarını eriterek, doğrudan 3D CAD dosyasından homojen olarak metal parçalar üreten lazer eritme işlemidir.

Çok hızlı ve hassas olan bu işlem, hemen hemen her metal toz malzeme ile yüksek doğrulukla katman katman prototip üretimi gerçekleşir.

Malzeme ve kullanım alanları :

  • Bronz

  • Çelik

  • Karbon

  • Titanyum

  • Alüminyum

3D Baskı Teknolojileri Proje Uygulaması

Silikon Kalıplama Proje Uygulaması

RİM Kalıplama Proje Uygulaması

Ardıl İşlemler Proje Uygulaması

Örnek Proje  Uygulamalarımız

Hızlı imalat teknolojileri alanında sunduğumuz çözümler ve geçmişte başarıyla sonuçlandırdığımız örnek proje uygularımıza göz atmak için Projelerimiz sayafamızı ziyaret ediniz.

Sayfaya Git
bottom of page